Aussiedoodle Europe
Wie_zijn_wij
Rasbeschrijving
Reuen
Teven
Puppies
Met Pensioen Aussiedoodle
Eigenaren
Copyright Aussiedoodle
Contact Aussiedoodle
Links Aussiedoodle
Informatie ziekten
Tip Vlooien Aussiedoodle
Tip-EHBO bij honden
Aussie nieuws

Rasbeschrijving

Karakter

De Aussiedoodle is een zeer intelligente, energieke en werklustige hond. Dit maakt ze makkelijk om te trainen en zelfs geschikt als assistentiehond en ASS-begeleidingshond.


Het zijn vriendelijke en sociale honden, die vaak nog steeds de herderseigenschappen van de Australian Shepherd bezitten. Dit wil niet zeggen dat alle Aussiedoodles goede honden zijn voor het drijven van dieren, maar als eigenaar is het belangrijk om te weten dat Aussiedoodles zonder een goede training en genoeg uitdaging de neiging kunnen krijgen om te gaan drijven. Wanneer de hond van jongs af aan goed getraind wordt, zal dit echter weinig problemen geven.


Naast hun vriendelijkheid zijn Aussiedoodles erg intelligente honden. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te trainen en zeer loyaal aan hun baas. Training is essentieel voor deze honden, niet direct omdat ze anders gedragsproblemen ontwikkelen maar eerder omdat ze graag een taak hebben. Als die niet door de eigenaar aangeboden wordt (bijvoorbeeld spelen met een bal of een hondensport), kunnen ze zelf op zoek gaan naar een ‘taak’ om zich mee bezig te houden.


Over het algemeen zijn Aussiedoodles vriendelijk naar kinderen, zeker als ze hiermee gesocialiseerd zijn en goed getraind worden. Dit geldt ook voor de omgang met andere huisdieren.


Naast geestelijke uitdaging hebben deze honden ook veel beweging nodig. Ze zijn actief en hebben de gelegenheid nodig om te rennen of lange wandelingen te maken met hun baas. Ze hebben tijdens de opvoeding veel leiding en duidelijkheid nodig, maar als dat geboden wordt, heeft u een geweldig gezinslid aan deze hond!

  

Kleur

Australian Shepherds komen voor in de kleuren rood, zwart, red-merle en blue-merle. De Poedels die wij gebruiken zijn wit of abrikoos van kleur.

Omdat de ouderdieren enorm kunnen varieren in kleur, kunnen Aussiedoodles allerlei kleurcombinaties hebben die lijken op de kleuren van de ouders of voorouders.

Australian Shepherds hebben bruine, blauwe of barnstenig kleurige ogen, maar ook combinatie daarvan zijn toegestaan binnen het ras. Aussiedoodles kunnen deze kleur ogen ook krijgen. 


Soorten en vacht

Net als bijvoorbeeld de goldendoodle en de labradoodle, zijn Aussiedoodles honden die vrijwel geen haar verliezen. Deze anti-allergische eigenschap komt van de Poedel.


F1 Aussiedoodle

Wanneer een Australian Shepherd met een Poedel gekruist wordt, onstaat er een eerst generatie (F1) Aussiedoodle. Deze honden kunnen wat meer op een Australian Shepherd of een Poedel lijken, maar de meeste dieren zullen hier tussenin zitten. De vacht is vaak golvender en minder gekruld dan die van de Poedel, maar de haaruitval is licht tot geen. Dat maakt ze geschikt voor mensen zonder of met een lichte allergie voor honden. Het vachtonderhoud is gemiddeld.

Er worden de komende tijd geen nestjes F1 Aussiedoodles verwacht.


F1b Aussiedoodle

Wanneer een F1 Aussiedoodle gekruist wordt met een Poedel, ontstaat een backcross (F1b) Aussiedoodle. De vacht is vaak krulleriger dan die van de F1 Aussiedoodle en ook hebben deze honden vrijwel geen haaruitval. Daardoor zijn ze geschikt voor mensen met een allergie voor honden. Uitzondering hierop is de periode dat ze volwassen worden, dan kan de puppyvacht nog wel eens uitvallen. De vacht vergt wel meer onderhoud dan de vacht van de F1-Aussiedoodle.


Grootte

De grootte van een Australian Shepherd teefje ligt tussen de 45 en 52 centimeter. De Middenslag Poedel wordt ongeveer 35 tot 45 centimeter groot en de Dwergpoedel heeft een schofthoogte van 28 tot 35 centimeter. Standaard Poedels zijn zo'n 50 tot 65 centimeter hoog.


De grootte van de Aussiedoodle hangt af van de grootte van de Poedel waarmee gekruist is en zal bij ons in de meeste gevallen tussen de 30 en 45 centimeter liggen (een Middenslag of Dwerg Poedel als vaderdier). F1 en F1b-pups zullen dus ongeveer dit formaat krijgen. Daarnaast zullen er soms ook F1-Aussiedoodles van een groter formaat gefokt worden, die zo'n 45 tot 65 centimeter groot zijn.