Eigenaren
Aussiedoodle Europe
Wie_zijn_wij
Rasbeschrijving
Reuen
Teven
Puppies
Met Pensioen Aussiedoodle
Eigenaren
Copyright Aussiedoodle
Contact Aussiedoodle
Links Aussiedoodle
Informatie ziekten
Tip Vlooien Aussiedoodle
Tip-EHBO bij honden
Aussie nieuws


Even voorstellen... Bobbie's werk

Terug

VLISSINGEN - Zelfs haar bh kan hond Bobbie losmaken. ,,Het is dan ook een bijzondere bh er zitten geen moeilijke haakjes aan", lacht Ester Weststrate. De Vlissingse (50) is door een auto-immuunziekte aan een rolstoel gekluisterd en Aussiedoodle Bobbie zorgt er onder meer voor dat ze de was of boodschappen kan doen en 's avonds zonder hulp van een verpleegkundige naar bed kan.

Weststrate liet zo'n twintig (wijk)verpleegkundigen donderdagmiddag in zorgcentrum Ter Reede zien wat haar bijzondere huisdier allemaal voor haar kan doen. Zijn 'bh-truc' blijft voor vreemd publiek achterwege, maar Ester laat wel zien hoe Bobbie haar helpt haar jas, trui, schoenen en sokken uit te trekken. Ook kan hij, Bobbie is een reu, de was in de wasmachine doen en dingen oprapen 'die ik als onhandige vrouw' laat vallen. Ester laat een euro op de grond vallen. De Aussiedoodle, een kruising tussen een Australian Shepherd en een poedel, pakt het muntstuk - alsof het geen moeite kost - in zijn bek en geeft het geld terug aan het baasje.


Vers broodje

Bobbie gaat ook mee naar de supermarkt en zorgt ervoor dat Ester de boodschappen bij elkaar krijgt. ,,Ik wijs aan wat ik wil hebben en Bobbie pakt het voor me." Een pak wasmiddel of een pak koekjes bijt hij niet stuk. Maar een biefstukje of een onsje vleeswaren netjes in het mandje leggen 'staat wel bijna bovenaan in de top van dingen die het moeilijkst voor hem zijn', geeft Ester schaterend toe. Heel af en toe gaat Bobbie in de fout. ,,Zo heeft-ie wel eens een vers broodje naar binnen geschrokt. Daar maak ik dan geen probleem van, dan betaal ik het broodje gewoon, zelfs als de winkelier zegt 'laat maar zitten', omdat hij onder de indruk is van de dingen die Bobbie voor me doet."


Bobbie komt van de Stichting Assistentiehond Nederland. (SAN)

Ester Weststrate is in Zeeland zo'n beetje het uithangbord van de in het Brabantse Molenschot zetelende stichting, omdat ze tientallen demonstraties in de hele provincie gaf. Voor vrouwenclubjes, zorginstellingen of andere organisaties. Ze maakt tijdens de demonstraties altijd reclame voor de stichting, die door veel verzekeringen niet wordt betaald en voor een groot deel drijft op donaties.


Vrolijk en levenslustig

Esters gezondheid blijft achteruitgaan, maar ondanks die wetenschap blijft ze vrolijk en levenslustig. Mensen mogen Bobbie niet aaien, omdat hij ten allen tijde geconcentreerd moet blijven op zijn baasje. Vooral om teleurgestelde kinderen tegemoet te komen, doet Ester soms een high five en een boks met haar hond en laat ze Bobbie haar een kusje geven.


Bobbie krijgt zijn commando's in het Engels. Omdat het dier dan niet reageert op 'leukerds' die 'apport' of 'zit' roepen. En omdat voor veel mensen die niet goed kunnen praten Engelse commando's makkelijker zijn.  'Tug' (trek) en 'take that' (pak dat) zijn de meest gebruikte bevelen, meestal gevolgd door het compliment 'Bobbie, good boy'. Maar Esters taalkennis laat haar wel eens in de steek. ,,En dan doe ik het gewoon op z'n Louis van Gaals en zeg ik 'Bobbie take kruk' als-ie een kruk moet brengen en ik niet overeind kan", zegt ze tot grote hilariteit van haar in eerste instantie wat stijve gehoor.


Overgenomen uit Dagblad PZC van 3 Februari 2017


Foto’s Lex de Meester.